KIRJALLISUUS

Anneli Alatalo, Panoraamoista illuusioihin -teos on ilmestynyt e-kirjana Bod Kirjakaupassa ja muualla e-kirjamyynneissä Suomessa ja ympäri maailmaa. Hinta 19,99. 

Mikä yhdistää Mannerheimin ja 2000-luvun scammeriyden? Toukokuussa vuonna 1918 punakapina kukistuu ja Mannerheim marssii voittajana Senaatintorille. Vuonna 2020 scammer David kehoittaa: Come and chat with me in Hangout! Teoksessani Panoraamoista illuusioihin nostan esiin suomalaisuuden ja sen syvimpiä suruja. Kyyneliä virtaa olipa vuosisata mikä hyvänsä! Panoraamoista illuusioihin kertoo 1900-2000 -luvulta sukutarinavälähdysten kautta sotiemme elämän panoraamoista ja etenee nykyajan scammereihin eli illuusioihin, elämän valheellisuuksiin, joita on tarjolla pilvin pimein. 1900-luvun sodista ja ihmisen taistelusta köyhyyden keskellä syntyy realiteetti, joka ei poistu.

Espoon Alkutieltä alkaa Aakun ja Eimin tarina, joka jatkuu heidän lastensa ja lastenlastensa kautta. Inhimillisen elämän monimuotoisuus muodostaa panoraamoista illuusioihin jatkuvan ulottuvuuden, joka poikii 2000-luvun alati muuntuvia ilmiöitä. Ihmisen riisto ja kamppailu onnellisesta elämästä jatkuu muuttaen vain muotoaan. Aakun ja Eimin tarina jatkuu scammerien kautta aina ilmastomuutokseen ja uuteen taisteluun elämästä ja kuolemasta. Mitä vielä?

Arvostelukappaleen e-kirjasta kiinnostuneet toimittajat ja kirjablokkarit voivat tilata suoraan osoitteesta lehdistö@bod.fi

Tekstinäyte kirjan alusta: ”Edessä avautuu pitkänomainen, kolea vintti, sellainen, joka on kaksikerroksisissa vanhoissa puutaloissa. Saattoi mennä mihin suuntaan vintin narisevia lautoja pitkin, mutta valon kajoa ei löytynyt. Valo imeytyi lankkujen rakoon kuin pimeänä vesisateisena syysyönä. Lattialautojen ja sahanpurun lemuun sekoittuu vuosisatojen haju, nimetön ja kuvailematon, salaperäinen ja surullinen. Ikkunoissa roikkuu jäänteet puuvillaisista verhoista, jotka ovat haprastuneet ohuiksi rievuiksi ja valuvat kohti lattiaa. Kuulen itseni sanovan ääneen: -Jätä rauhaan! Älä koske! Kosketus hajottaisi kankaan, muuttaisi sen vaaleaksi jauhoksi, joka leijailisi vintin laudoille. Kosketuksen myötä side menneeseen muuttuisi kalseaksi tiedoksi. Värit haalistuneina verhot muistuttavat ajasta, joka oli ja meni ja jonka tietty ikäpolvi joutui elämään ja jonka myötä se kuoli. Sinä näet sen! Mutta älä koske, jotta se säilyisi sellaisena kuin se oli.”

____________________________________________________________________________________

HYVINVOINTI JA JAKSAMINEN -opas on ilmestynyt!💔

Jos olosi on uupunut, huolten painama, stressaantunut, masentunut, tutustu polkuun, jonka avulla voit itse johdattaa itsesi onnellisuuteen. On luonnollista, että koronarajoitteet ja -tuntemukset ovat tavoittaneet meidät! Vastaisku näille on ottaa oma elämä haltuun itsehoitomenetelmillä!

Omakohtaiseen kokemukseen perustuvaa materiaalia ja metodeja, joilla voi ottaa oman elämän haltuun. Tänä päivänä suruista, huolista, työapaineista huolimatta olen onnellinen, koska pystyn vaikuttamaan kehon ja mielen hyvinvointiin näillä menetelmillä.

Sivumäärä 64, hinta e-versiona 9,99. Tilaus Bod:sta.

_____________________________________________________________________________________

KIRJOITTAMALLA PAHIMMASTA PARHAIMPAAN -etäkurssi on valmis!

Mu sänky o maakine paik. Ei silmärupiamaa unt. Siäll mää muista kaikk hommat mitä tänäpä piti viäl tehrä. Eile vai tännä? Huomenn vai ylihuomenn? Lista jo täys?

TUNTUUKO TUTULTA? HUOLIA, PÄÄ TÄYNNÄ AJATUKSIA, PITÄÄ TEHDÄ -LISTA LOPUTON, TUNTUU ETTEI OLE AIKAA, EI JAKSA, ILO KARUSSA, TUKKONEN TULEVAISUUS! MENNEISYYS PAINAA! YKSI RASKAS TAPAHTUMA KAMPEAA ELÄMÄÄ VINOON!

STOP!

Puhuminen ja kirjoittaminen ovat tiedetysti apu tällaiseen! Nyt voit kirjoittaa itsesi ulos jatkuvasta huolehtimisesta ja suremisesta. Kokeile omaan tahtiin, silloin kun sinulle sopii. Ei tarvitse muille jakaa, vaan tulos tulee itse tekemällä. Voit hävittää kirjoituksesi saman tien tai tallentaa omaan varmaan paikkaan.

 

KIRJOITTAMALLA PAHIMMASTA PARHAIMPAAN -etäkurssi myynnissä! Tilaa omasi!

Kokeneen pedagogin ja psykologin omien kokemusten ja tieteellisesti todennettujen faktojen avulla laatima kurssikokonaisuus koostuu viidestä osasta.

Tavoitteena mielen hallinnan ja vahvuuden löytäminen ja lisääminen. Hienommin sanottuna kyse on stressin kesyttämisestä suhteessa menneeseen ja/tai nykyhetkeen.

Kurssi soveltuu henkilöille, jotka haluavat oppia kirjoittamaan itseään ulos mieltä painavista asioista.

Tilaa osoitteesta  BoD tai ElisaKirja

E-kirjana hinta 7,99-9,99 euroa.

 

 

KIRJOITTAMALLA PAHIMMASTA PARHAIMPAAN

Miksi ei kannata murehtia?

Hyvä kysymys, jonka ääreen on syytä pysähtyä. Murehtiminen muodossa tai toisessa, asioiden hautominen ja vatvominen pysäyttää meidät kaikilla tasoilla ja juutumme paikallemme elämässä. Ajatukset eivät ole selkeitä ja ajatuksia on paljon: Mitä jos? ... Ei herranen aika, jos niin käy! ... Entä jos sekin…? Tätä kaikkea vahvistaa eri tahoilta tulevat uutiset maailman tilanteesta. Media on vilkas ja täynnä katastrofeja ihmiselämän eri tasoilta.

Lukemattomia mahdollisuuksia pelätä ja olla huolissa. Nämä mielessä ja niillä on yksi yhteinen piirre, ne estävät meitä elämästä täysipainoisesti. Minullakin on kokemusta tästä. Minullekin on tapahtunut elämässä paljon, hyvää ja pahaa ja hieman traumaattistakin. Nyt on aika ottaa haltuun murehtiminen uudella tavalla, kääntää se voimaksi ja mahdollisuuksiksi.

Yksi mahdollisuus uuteen elämään ja elämisestä nauttimiseen. Tarttukaamme siihen!

En tarjoa yhtä mahdollisuutta, yhtä menetelmää tai keinoa tähän. Sinä itse kokeilet ja löydät. Niin minä olen tehnyt. Ratkaisevassa asemassa koko prosessissa on se, mitä ajattelemme tapahtumista ja asioista, miten tulkitsemme niitä ja minkälaisia tuntemuksia ne herättävät meissä. Opimme uusia keinoja hallita näitä kolmea asiaa.

Terapia on tietenkin yksi mahdollisuus, etenkin jos on kyse voimakkaista traumaattisista tapahtumista. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta tai halua. Asian ilmaisi eräs maahamme muuttaneista opiskelijoista sanomalla, ettei hän uskalla puhua lähtömaassaan tapahtuneista, koska pelkää kostoa. No, sinänsä vain ajatus, koska terapeuteilla on toimiluvan menettämisen uhalla kattava vaitiolovelvollisuus.

Puhuminen on keskeinen väline terapiassa. Kirjoittaminen on toinen menetelmä, jolla voidaan avata sisäistä todellisuuttamme ja lähteä uudistamaan sitä. Meidän ehdoilla, meidän tahtiin pakottomasti. Tämä on yksi oppimisen prosessi samalla.

Pelkkä ”ajattele positiivisesti” tai ”mene elokuviin tai tanssimaan, niin piristyt” ei auta! Olen koonnut käytännön kokemuksen kautta kokonaisuuden, jossa kohtaat tasapainoisempaan elämään johdattelevia elementtejä. Tämä kaikki on rakkaudesta hyvinvointiin ja ihmisyyteen!

Viisi osaa ihan omaan tahtiin anonyymisti

TYÖNOHJAUKSELLA PAREMPI JAKSAMINEN JA HENKI TYÖYHTEISÖÖN

Tutkimusten mukaan työnohjaus vaikuttaa organisaatiossa mm. seuraavasti:  

-työn laatu ja tehokkuus paranevat

-työntekijän ammatillinen identiteetti vahvistuu ja työssä jaksaminen paranee, koska omien kokemusten jakaminen ja muiden kokemusten kuuleminen vahvistaa itsetuntemusta ja empatiaa

-työnohjaus mahdollistaa uuden oppimisen

-työyhteisön ilmapiiri paranee

-esimiestyö ja johtaminen kehittyvät

-työn tekemistä voidaan määritellä yhdessä

-työnohjauksessa toiminta jäsentyy ja selkiytyy ja koko yhteisön positiivinen usko työhön ja yhteishenkeen vahvistuu

_________________________________________________________________________________

 

MONET MAHDOLLISUUDET HYVINVOINTIIN

MONET MAHDOLLISUUDET VOIDA HYVIN TAVOITTEET

 

1. Avata elämänkaaren eri vaiheita ja niihin liittyviä haasteita, niin iloisia kuin vähemmän iloisia.

 

2. Antaa kokemustietoon perustuvia keinoja kehittää itseä juuri niillä tavoin kuin itselle sopii.

 

3. Kerätä tieteellisesti verifioitua tietoa eri menetelmistä, joilla hallita psyykkistä hyvinvointia.

 

4. Tarjota verkkokursseja, joiden tavoitteena on erilaisten elämänilmiöiden hallinta prosesseina.

 

 

 

IKÄVUODET 20-30

 

Nuorena 20-30 -vuotiaana en kerinnyt juurikaan pysähtyä pohtimaan, mitä elämä on. Onko se hyvää, onnellista vai ikäviä tapahtumia, masentavaa. Oli tavattoman paljon tekemistä. Opinnot ja perhe ja sitten työ ja perhe. Kaikki vain tapahtui kuin itsestään. Näin jälkeenpäin ajatellen se oli hyvää aikaa. Rakastunut pariskunta ja heidän kaksi tervettä lastaan. Molemmilla aikuisilla hyvä työpaikka ja terveyttä ja oman elämän hallintaa.

 

Ensimmäisen kerran pysähdyin miettimään, mitä kaikkea elämässäni oli tapahtunut, tuli eteen kun täytin 35 vuotta. Tajusin että minulla oli kolmenkympin paremman puolen kriisi. Lapset koulussa ja kaikki ihan hyvin, mutta silti ilmaantui vakavaa pohdintaa, että tässäkö tämä nyt oli. Jokainen päivä soljui omaa tasaista rataansa. Kysymyksiä pyöri mielessä: Mitä olin saanut aikaiseksi? Mitä tästä eteenpäin? Ensimmäinen ratkaisu oli hankkia yksi lapsi lisää. Kahden noin 10 -vuotiaan pojan seuraksi hankimme uuden terveen pojan. Elämä virisi jälleen eteenpäin ja kriisi kysymyksineen jäi. Oma elämä olisikin soljunut ihan kivasti eteenpäin perheen parissa, töissä, ystävien kera ja erilaisten harrasteiden parissa. Käsityöt ja lukeminen ja liikunta olivat ensijaisia intohimojani.

 

 

 

IKÄVUODET 30-40

 

Sitten alkoivat molempien vanhemmat herättää huolta tekemisillään. Terveysasiat ja tavanomaisista tekemisistä poikkeavat ratkaisut ja valinnat laittoivat pohtimaan, mitä kaikkea saattaisi tapahtua. Ikäviäkin asioita ilmaantui, kun pariskuntien välit näyttivät monista syistä johtuen myös kriisiytyvän. Perusturvallisuus sai uusia ulottuvuuksia eikä aina niin tavattoman hyvältä tuntuvia. Ikääntyminen monessa mielessä loi valoja ja varjoja. Itse tunsi olevansa elämänsä parhaimmassa lyönnissä, kun kokemusta oli kertynyt niin perhe-elämästä, lasten kasvatuksesta kuin työelämästäkin. Kokemuksen hyvä puoli on sen mukanaan tuoma varmuus, mutta kääntöpuolella vaani tieto siitä, että jokaisella sektorilla saattaisi tapahtua myös ikäviä asioita. Perusturvallisuudesta siis jälleen kyse.

 

Näihin aikoihin käytin itse erilaisia rentoutusharjoituksia. Oli kasetteja, joita pyörittää vetämilläni kursseilla ja sanallisia suggestioita. Lihasten rentouttaminen oli tavallaan pääasia ja sen toivottiin johtavan mielen hyvinvointiin. Ja niinhän se tapahtuikin!

 

 

 

IKÄVUODET 40-50

 

Elämä alkoi muuttua. Tajusin vähitellen, että jokainen kymmenen vuotta muuttaa elämää. Suuriakin muutoksia ja ratkaisuja tuli tehtyä. Psyykkisiä harjoitteita tuli tarpeeseen. Mindfullness levisi kentällä ja töissä. Itse rakastin alta viiden minuutin kasettiharjoitusta, jonka saatoin vetäistä työpäivän kuluessa. Tietoisuustaidot antoivat paljon. Tuolloin ilmaantui mindfullnessin verkkokursseja, joista tässä yksi esimerkki. Edelleen suosittelen lämpimästi myös tätä meditaation muotoa. Mielenterveysseuran sivuilta voit saada hyvää tietoa mindfullnessista. Tiedon jakoa eri muodoissa oli paljon ja tietoisuustaidot löivät itsensä läpi. Harjoituksia löytyi niin aikuisille kuin lapsille. Itse kouluttauduin Timo klemolan kurssin kautta ja sain myös Asahin elämääni.

 

Hyvinvointiohjelma Oiva on mielenkiintoinen kokonaisuus, josta voi löytää itselle uutta voimaa ja jaksamista. Ja niin edelleen ja niin edelleen. Se mikä tuntuu hyvältä, on hyvä asia juuri sinulle ja juuri sellaisena kuin olet. Terveellinen ruokailu, liikunta, elämäntavat ja läheissuhteet ovat lähtökohta kaikille harjoitteille.

 

 

IKÄVUODET 50-60

 

Mielenkiintoista sanoisin! Herkullista! Huumorintaju ja sen lämmin, rakentava käyttö astui elämääni. Ihmisten huomioiminen ja persoonallinen, lämmin kohtelu avasi huikeat sfäärit. Itse annoin ja itse sain! Rohkeus kokemuksen ja tiedon lisääntymisen myötä kasvoi. Erilaisia asioita teki mieli avata jo koettujen lisäksi.

 

Muutto pohjoisesta etelään merkitsi haastetta koodata itseä ympäristöä ja lisääntyvään määrään syvällisempiä ihmissuhteita koskien. Olin kuin lapsi, joka halusi oppia ja opetella uutta. Maalaiselämän jälkeen kaupunkilaiselämä vaati uusia koodauksia. Niin juuri! Minun piti oppia ajamaan "omalla kylällä" pääreittien lisäksi oikoteitä pitkin ja havainnoimaan samanaikaisesti monia asioita. Aluksi tuntui siltä kuin kaikki kaatuisi päälle, mutta vuoden kuluttua asiaa ei enää huomannut. Olin kaupungistunut. Jihuu!

 

Rakastin kaupunkilaiselämää ja uusia työhaasteita ja sitä, että lapset olivat omillaan ja voivat hyvin. Äidinkielen ja kirjallisuuden ja psykologian ja kasvatustieteen hallitsevana innostuin kirjoittamaan. Menneisyys mukana ei sisällä rajuja paljastuksia. Vain lähipiiri tietää, mikä on faktaa ja mikä fiktiota. Yksi toinen pienempi teos ja kolme Eveliina von Wais -dekkaria näkivät julkisuuden. Kirjallisuus- ja sukuasioita lähestyvä Kotisivu muotoutui. Palmenian kirjoittajakoulu antoi paljon avaamalla kirjoittamisen saloja.

 

Ammatinharjoittajuus laajeni ja veti mukaansa. Uudet metodit mielen ja kehon hallintaan astuivat kuvioihin. Näistä mielenkiintoisin oli mielen ja kehon yhdistäminen eli MBB, Mind-Body Bridging, johon hankin useamman vuoden koulutuksen ja sertifioiduin MBB-terapeutiksi. Omakohtainen kokemus oli huikea!

 

Muutamia vuosia myöhemmin meditaatio astui elämääni yhä syvemmin. Kävin koulutuksen TM-keskuksessa Helsingissä. Uusi tietoisuuden tila avautui meditaation myötä. Vuosia meditaatiota harjoittaneena olen todennut, että se soveltuu minulle hyvin. Eteenpäin tekevän mieli.

 

Viimeisin, mutta ei varmaan viimeinen uusi taitoni on hypnoosi, jonka Tieteellinen Hypnoosi ry. on lanseerannut Suomeen terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Mentalistit ja muut ihmeiden tekijät ovat eri juttu. Hypnoosi vastuullisesti käytettynä on jotain aivan muuta!

 

 

 

ETÄKURSSIT

 

Näillä tiedoilla, taidoilla ja kokemuksilla varustettuna olen suunnitellut etäkursseja, joita voi tehdä omaan tahtiin silloin kun se parhaiten itselle soveltuu.

 

 

Hyvinvointia ajatellen! Anneli Alatalo, YTM, psykologi, opettaja, ammatinharjoittaja

HYPNOOSIN VASTUULLINEN KÄYTTÖ

Hannu Lauerma: Hypnoosi ammattikäytössä

 

KOLUMNIT Turun Sanomat 21.7.2018 3:00 5

 

Hypnoosi on monissa käyttötarkoituksissa todennetusti vaikuttava menetelmä muun muassa unettomuuden ja eräiden muiden unihäiriöiden, kivun, ärtyvän suolen ja ahdistuneisuuden hoitoon. Suomessa ensimmäiset tieteelliset kuvaukset sen käyttökelpoisuudesta ja rajoitteista on julkaistu Aikakauskirja Duodecimissä 1890.

 

Alan tieteellisammatillinen yhdistys, 1959 perustettu Tieteellinen Hypnoosi ry ottaa jäsenikseen vain menetelmään paneutuneita laillistettuja ja valvottuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä: lääkäreitä, hammaslääkäreitä, psykologeja ja psykoterapeutteja. Ammattilaiset soveltavat hypnoosia vain omalla osaamisalueellaan. Koska valvomatonta terveydenhuoltotoimintaa koskeva lakiluonnos ei vielä ole tullut hallitusohjelmaan, mitä muun muassa Paula Risikko on ehdottanut, käyttää hypnoosia toistaiseksi myös hyvin kirjava joukko muita toimijoita. Osa käyttää useita harhaanjohtavia terapeuttinimikkeitä, joita saa käyttää kuka tahansa. Yleisön kannalta tämä ei ole harmitonta, koska koulutukseen ja työkokemukseen perustuvaa diagnostista osaamista ei ole, eikä aina potilaskertomuksiakaan.

 

Hiljattain kuvattiin Suomen Lääkärilehdessä tyypillinen tapaus, jossa varomaton maallikkohypnoosi johti hyvin vakavaan komplikaatioon. Hoidollisen hypnoosin opettaminen niille, joilla ei ole terveydenhuollon ammattia, soveltuvaa työkokemusta eikä viranomaisvalvontaa, on vastuutonta. Intensiivisyytensä vuoksi hypnoterapia on vielä vaativampaa kuin tavanomainen psykoterapeuttina toimiminen, ja senkin edellytyksiä on juuri selkiytetty asetuksella. Psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttöoikeuden edellytyksenä olevan pohjakoulutuksen ja ammatillisen työkokemuksen tulee edeltää psykoterapeuttikoulutusta. Ulkomaisessa yliopistossa suoritettua koulutusta ei hyväksytä ilman takautuvaa, tapauskohtaista arviota. Kontrasti terveydenhoidossa hyväksytyn koulutuksen ja yksityisen tahon kaavaileman ”kliinisen hypnoterapian” koulutuksen välillä on nyt suurempi kuin koskaan. Suunnitellun maallikkokoulutuksen esittely on eriskummallisine perusteluineen herättänyt paljon ihmetystä: ”Kliininen hypnoterapia on erittäin käytännöllistä, joten kurssille osallistumiseen ei tarvita aikaisempaa kokemusta tai akateemista koulutusta.

 

Mielenkiinto ja innostus aiheeseen riittävät.” Kokemukset siitä, että ainoat kriteerit hypnoosikoulukseen pääsylle ovat mielenkiinto ja maksu, eivät ole hyviä. Menetelmää voi myös käyttää väärin, eikä innostuneisuus toisten manipulointiin ole ohituskaista kliiniseen pätevyyteen. Valvomaton hypnotisointi houkuttelee myös psykopaatteja. Innostus veitsen käyttöön ei tee kirurgia, ja ”innostava” koulutus voi johtaa hurmahenkisyyteen. Koulutukseen hakeutuvien tulisi myös tietää, etteivät viittaukset ulkomaisiin järjestöihin ja näennäisen vaikuttavat ”tutkintonimikkeet” pätevöitä terveydenhuollon toimintaan. Yksityisen psykoterapiakoulutuksenkin yhteydessä on kohdattu pettymyksiä ja taloudellisia tappioita, kun Valvira on todennut koulutukset ulkomaisine kytkentöineen riittämättömiksi. Tuore asetus sinetöi sen tulkinnat. Vastuullinen hypnoterapiakoulutus edellyttää riittävää terveydenhuollon pohjakoulutusta ja työkokemusta sekä opiskelijalta että opettajalta.

 

 

Kirjoittaja on psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri.

MITÄ JÄNNITTÄMINEN ON?

Jännittäminen  

Jännittäminen on luonnollinen osa ihmisen elämää – kaikkia meitä jännittää joskus. Jännitys voi kuitenkin joissain tilanteissa muodostua elämää rajoittavaksi ongelmaksi, jolloin siihen on syytä hakea apua. Mikä kaikki sitten voi aiheuttaa jännitystä? Tyypillisiä, jännitystä aiheuttavia tilanteita ovat mm. esiintymistilanteet, uusien ihmisten tapaaminen, esittäytyminen, keskustelun aloittaminen tai spontaani osallistuminen siihen, treffeillä käynti, ruokailutilanteet, puhelimella soittaminen, juhlat, arvioitavana oleminen, työhaastattelut ja uuteen työpaikkaan meneminen, tenttitilanteet sekä hammaslääkärissä/ lääkärissä käynti.

 

Myös jännittämisoireet voivat olla moninaisia, vaihdellen fyysisistä oireista psyykkisiin muutoksiin. Näille sivuille on kerätty faktatietoa jännittämisestä. Toivottavasti näitä tekstejä lukiessasi saat kokemuksen siitä, että et ole yksin jännittämisen kanssa, ja päädyt ehkä jopa kysymään itseltäsi – mitä sitten, jos jännittää?

Kuinka kauas katsot?

Ajatusten ulottuvuudet

Ajatuksesi suuntautuvat joko menneeseen, nykyiseen tai tulevaan.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mikä näistä painottuu sinun elämässäsi?

Oletko tietoinen ajatustesi sävystä ja siitä mikä sävy on vallitsevin? 

Jos olet tyytyväinen ajatuksiisi, eikä mieltäsi valtaa tummat, kielteiset sävyt, olet todennäköisesti varsin tyytyväinen ihminen. Elämässäsi on asioita, jotka saattavat tuntua kivoilta, hauskoilta, ihanilta, rakkailta tai joskus hieman epämiellyttäviltä, vähemmän mukavilta, mutta ylipäätään sinun ei tarvitse olla tummasävyisellä puolella paljoa. Hyvä niin! Kaikkea emme voi toki hallita ja vallita itse! Olet onnekas, jos tummat sävyt eivät ole läsnä elämässäsi. 

Olipa niin tai näin, kumpaankin on tarjolla laajasti tietoa, kokemusta ja todennettuja menetelmiä, joiden avulla voit astua mielen askeleita eteenpäin menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden osalta! Näistä annan blogissani tietoa.

 

Mielenterveys

Mielenterveys on käsite, joka vaihtelee ajasta ja kulttuurista riippuen. Jatkumo akselilla sairas-terve on mielestäni taakse jäänyttä elämää. Mielenterveys on monitahoinen asia erilaisine ilimiöineen. Jos pohdit mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä, voit hyödyntää esimerkiksi Mielenterveystalon antia.

Mielen ja kehon yhdistäminen (MBB)

Käytän itse terapeuttista, tieteellisesti verifioitua menetelmää nimeltä Mind-Body Bridging (MBB). Siksipä haluan tuoda sitä esiin siellä täällä, niin työssäni kuin yksityiselämässäni. MBB ei ole mikään "temppu", vaan mielen ja ja kehon yhdistämisen menetelmä, jolla halutaan huomio siihen, että keho ja mieli ovat saumattomasti yhteydessä toisiinsa. Jos koet stressiä, se on sekä mielessä että kehossa. Menetelmä  on tieteellisesti verifioitu.

Lisätietoa saat MBB Charityn ja Suomen Mielenterveysseuran sivuilta.

TM-meditaatio

Transkendenttinen meditaatio (TM) on ollut käytössäni jo usean vuoden. Kiitos mahdollisuudesta oppia se Maneesinkadun keskuksessa Helsingissä.

Mindfullness - tietoisuustaidot

Kävin aikoinaan Timo Klemolan Mindfullness-kurssin. Siihen liittyi lisäksi Asahiharjoitukset. Käytän yhä silloin tällöin kehon ja mielen rentouttamiseen.

Rentoutus

Taisin vuosikymmeniä sitten aloittaa silloin kovasti muodissa olevan rentoutuksen parissa. Opetin aikuisopiskelijoille rentoutusta erilaisten rentoutuskasettien avulla aina saturentoutukseen asti. Niinpä. Antoisaa aikaa sekin! Yksi hyvä linkki Suomen Mielenterveysseuran sivustolle.

Levollinen mieli ja keho

Meillä kaikilla saattaa tietämättämme olla asioita, joiden parissa olemme levollisia. Mieli ja keho lepää. Mielenkiintoiset asiat, joihin uppoudumme. Jopa mielenkiintoinen työ voi vaikuttaa tervehdyttävästi. Samoin erilaiset harrastukset vaikuttavat stressiä vähentävästi. Tarkkailepa milloin sinä saavutat levollisuuden hermostollista tasoa myöten ihan luonnollisesti. Oman itsen tunteminen tässä suhteessa on tärkeä asia.

Ennaltaehkäisy ja kuntoutus

Minua kiinnostaa tavattomasti ennaltaehkäisy, koska se on inhimillisesti ja taloudellisesti kannattavin vaihtoehto. Työskennelläni koulupyskologina tutustuin Vennyyn ja sen kehittelijään erityisopettaja Maija Koivulaan. Visuaalisten hahmotusvaikeuksien kartoitus ja kuntoutus Vennyllä osoittautui niin tehokkaaksi, että olen menetelmän vannoutunut ihailija, suosittelija ja sittemmin nyt perhesyistä myös kuntoutan sillä lähiomaista. Soveltuu siis neurologiseen kuntoutukseen, ikääntymisen tuomiin vaikeuksiin ym. 

Suomen Mielenterveysseura

Suomen Mielenterveysseuran sivuilta löytyy todella paljon tietoa ja materiaaleja. Kannattaa tutustua niihin.

Oivamieli -harjoitteitakin löytyy näemmän seuran sivuilta

Sopinee sellaisille, jotka haluavat kevyessä mudossa harjoittaa rentoutusta.

Tukkanuottasilleko?

Tuntuu toisinaan huvittavalta, kun luen artikkeleita tai mielipiteitä, joissa yksi menetelmä nostetaan ykkössijale ja muiden osalta todistellaan, ettei ne ainakaan siihen ja tuohon vaivaan vaikuta tai tehoa. Miksi tällaista? Jokaisella menetelmällä on oma paikkansa. Toki on syytä tietää rajoitteet ja olla realistinen sen suhteen, mihin ja milloin kutakin käytetään. Tieteellinen näyttö/verifiointi kohdennettuna menetelmän käytön ytimeen on tarpeen. MBB:llä, mindfulnessilla tai meditoinnilla on kaikilla oma funktionsa mielen tasapainon kysymyksissä. Ne ovat toisistaan selkeästi erottuvia menetelmiä, joilla on oma käyttöalueensa. 

VUOROVAIKUTUSTA JA HYVINVOINTIA TYÖYHTEISÖIHIN

Joskus ihmettelen, kuinka yksinkertaisista asioista on kyse, kun ajattelen työyhteisön hyvinvointia. Toki luen pois tilanteen, jossa yksi tai useampi yhteisön jäsen on omien henkilökohtaisten syiden vuoksi epätasapainossa. Tällöin tarvitaan erityistä tukea juuri nimenomaan heille. 

 

Jos ajattelemme ihan normi työyhteisöä, jossa on selkeä toimintarakenne ja johtajuus kunnossa, voimme linkittää hyvinvoinnin ja tehokkuuden yhteen muutamalla selkeällä ja helposti toteutettavalla asialla. Keskinäinen kommunikaatio, vuorovaikutus ja sen muuttaminen dialogiseksi sekä kunkin työyhteisöjäsenen oma stressinhallinta ja itsetuntemus ovat asioita joihin panostaisin tietyillä menetelmillä. Yhteinen viitekehys em.asioissa johtaa paitsi henkilökohtaiseen hyvinvointiin ja sen kautta tehokkuuteen, myös koko työyhteisötasolla viihtyvyyden ja tulosten paranemiseen. Kuulostaako oudolta? Minusta ja monien tutkimusten mukaan tämä on näin. Kokemustietoni on, että nykyaikainen johtajuus käyttää hyväksi psykologista tietämystä ja kehittämistä. Iloisilla tyhyiltapäivillä on oma vankkumaton asemansa. Lisätkäämme niihin hiukka yllä mainittua, niin avot.

Yksintyöskentelystä yhteisölliseen työskentelyyn.

UNELMOITKO ASIOISTA JOITA SINULLA EI OLE?

Kuinka monta asiaa nousee päivittäin mieleesi? Nimittäin asioista, joista sinulle ei ole!

 

Mitä enemmän unelmoit ja tunnet ahdistusta saavuttamattomasta, psyähdy pohtimaan asioita tarkemmin. Ahdistus ja monet päässä pyörivät ajatukset ovat merkki siitä, että olet saanut aikaan hermototasolla stressin! Sinä itse sait sen aikaan.

 

Levollisuuteen palaaminen on tutkimusten mukaan mahdollista. Sinä saat senkin aikaan! Yksi kokemukseni mukaan hyvä keino on aisteihin palaaminen. Siitä on myös paljon tieteellistä näyttöä. Katsele, kuuntele ja koskettele ympäristöäsi tässä ja nyt. Näe värit ja muodot, jotka sinua ympäröivät. Kuuntele taustaääniä minuutti pari ajattelematta mitään. Aina kun ajatus karkaa muualle, palauta itsesi kuuntelemaan luonnollisia taustaääni. Musiikki, niin hyvää kun se muulloin on, on syytä vaimentaa. Samoin muut keinotekoiset äänet. Hilajisuuden parista löydät parhaimmat taustaäänet. 

 

Mieleiset tekemiset, joista nautit ja joihin on kiva paneutua, edesauttavat saavuttamaan levollisuuden ja pysymään siinä.

 

Miten sitten estää paluu stressitilaan? Kirjoita paperille mistä asioista haaveilet? Listaa ihan rauhassa, ja vähän ehkä liioitellustikin, mitä toivot, mistä haaveilet. Nämä asiat ovat niitä, jotka saavat sinut synnyttämään itsellesi stressin.

 

Jatkossa kerron keinoja näiden käsittelyyn ja työstämiseen. Osan niistä voit ehkä löytää itsekin tällä välin. Tutustu itseesi! Me kaikki olemme tosi hienoja kokonaisuuksia, persoonallisuuksia, joista löytyy voimaa ja vahvuutta!

MIELEN LEVOLLISTAMINEN

MIELEN LEVOLLISTAMINEN

ELEN 

 

Olet monta kertaa elämässäsi uponnut jonkin mielenkiintoisen asian tekemiseen. Tällöin ajantajukin saattaa kadota. Joillakin puutarhan tai kukkien hoiti, sienestys, luonnossa oleilu tai jokin muu levollistaa. Se on meidän luonnollinen olotilamme. 

 

Tutkimusten mukaan stressi ei synny ulkopuoleltamme. Me itse asiassa synnytämme sen sisäisesti ihan itse. Jane Fondan mietelmä tuossa yllä on yksi syvällinen oivallus ihmisenä olemisesta. Meidän omat sisäiset vaatimuksemme, ambitiomme, pyrkimyksemme yhä parempaan ja parempaan luovat sisäämme tilan, joka mahdollistaa luonnollisen olotilan kadottamisen ja siirtymisen stressiin. Päässämme pyörii runsaasti moninaisia ajatuksia ja kehomme jännittyy. Emme kuule, näe, haista, maista, koe tuntoaistin kautta asioita. Olemme päämme sisällä. Usea eri rentoutus- tai levollistamistekniikka toteaa, kuinka olemme tuolloin erkautuneet aisteistamme. Paluu aisteihin ei ole kuitenkaan kokonaan menetetty! 

 

Lyhyin ja helpoin, tieteellisesti todennettu tekniikka on kehitelty MBB:n eli Mind Body -Bridging kehittelijöiden toimesta. Se ei ole rentoutusta, vaan paluuta aisteihin, hermostotasolla levollistuminen. Tekniikka on niin helppo, että se saattaa joidenkin mielestä olla harhaa. Omakohtaisesti olen harjoittanut MBB:tä jo vuosia ja olen useasti hämmästynyt sen voimallista vaikutusta, elämäni uudelleen oivaltamista. Siitä on tullut minun polkuni elämäni henkilökohtaisimpiin ja oivallusta vaativiin asioihin. Katso mm. teos Stanley H. Block: Keho ja mieli.

 

Meditaation pariin olen myös hakeutunut ja käytän tekniikkaa aktiivisesti. Meditaatio vaatii mielestäni enemmän ”työtä”. Aamuisin ja iltaisin meditaatioharjoitukset vievät aikaa, mutta tuloksena on keveä, onnellinen mieli ja keho. Harjoituksen aikana hermosto levollistuu ja eri ajatukset nousevat syvältä sisimmästä lennellen pois. Monia asioita, joiden olemassaoloa en ole vuosiin muistanut, on tällä menetelmällä lentäneet sisäisten silmieni ohi ja kadonneet jonnekin.

Keveä ja onnellinen keho ja mieli. Niin se vain on!

 

Uskon että jokaiselle meistä löytyy keino hoitaa mieltä ja kehoa. Aktiivinen etsintä ja kokeileva mieli mahdollistaa tällä elämänmatkalla omanlöytymisen! Iloa ja onnea matkaan!